Diabetes Mellitus

Diabetes is een stoornis in de suikerstofwisseling door een tekort aan insuline. Insuline is het hormoon dat een noodzakelijke rol speelt bij de opname van glucose (koolhydraten) in de cellen van het lichaam. Glucose is een belangrijke energiebron voor het lichaam en kan alleen als 'brandstof' gebruikt worden als er insuline is. Dankzij de insuline kan de glucose de lichaamscellen in.

Goede behandeling

Diabetes type 1 bestaat uit het toedienen van insuline. Dit kan met behulp van injecties of door middel van een insulinepompje. Geprobeerd wordt om de insuline toediening zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij het leefpatroon van uw kind.

De behandeling van diabetes type 2 bestaat eerst uit maatregelen om een gezonder gewicht te bereiken door een combinatie van meer bewegen en gezonder te eten. Hierdoor wordt de insuline gevoeligheid verbeterd. Soms is het noodzakelijk om tabletten te slikken die de insuline gevoeligheid verbeteren. Als dit allemaal niet leidt tot een verlaging van de bloedglucosewaarden, is behandeling met insuline noodzakelijk.

Zelf leren

Om de insulinebehandeling goed zelf te kunnen doen, moet uw kind leren:

  • hoe bloedglucosewaarden goed zijn te controleren
  • hoe voeding en insuline op elkaar zijn af te stemmen
  • wat het effect is van lichamelijke inspanning
  • wat te doen bij te hoge en te lage bloedglucosewaarden
  • wat er gedaan moet worden als je ziek bent

Zilveren Kruis AchmeaKeurmerken

Het Diabetesteam van het Juliana Kinderziekenhuis is in het bezit van het Pluscertificaat Achmea Diabeteszorg Kinderen.

Diabetesteam

Het JKZdiabetesteam helpt en ondersteunt bij het leren omgaan met diabetes en alles wat daarbij hoort.
Er is aandacht voor de bloedglucoses, de insulinedosering, voor technische aspecten van de pomp, maar ook voor de gevolgen van deze chronische aandoening voor het leven van het kind en het gezin. In het team werken kinderdiabetesverpleegkundigen, kinderartsen, diëtisten en psychosociale hulpverleners nauw samen.

Contact

Diabetesteam 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000 (algemene nummer)

image_3006Meer informatie