Eczeem

De term eczeem wordt gebruikt voor chronische huidafwijkingen, die gepaard kunnen gaan met jeuk, roodheid, kleine bobbeltjes (papels), blaasjes, natten en schilfering. Dit zijn verschijnselen van een ontstekingsreactie van de huid.

Er zijn vele soorten eczeem. Een dermatoloog kan aan de hand van zijn waarnemingen uitstekend de juiste diagnose stellen. Soms is een aanvullend onderzoek gewenst als er een vermoeden bestaat voor een allergisch contacteczeem.

Eczeem is niet besmettelijk, wel moet er, als het open en nattend is, gezorgd worden voor extra hygiëne.

Behandeling

Eczeem kan niet worden genezen, maar er zijn wel diverse behandelingen mogelijk om de symptomen van eczeem te verminderen en deze verschillen per patiënt. Rond de leeftijd van 15 jaar heeft 80% geen eczeem meer.

De basisbehandeling bij eczeem is het smeren van een vette corticosteroïden crème of zalf. De huid heeft namelijk een andere vetsamenstelling bij eczeem, waardoor de huid droger is. Een droge huid jeukt en beschermt niet goed tegen prikkels van buiten. Op nattend eczeem is het beter om een crème te gebruiken, op droog eczeem beter een zalf. Maar wij maken ook gebruik van andere behandelingsmogelijkheden voor eczeem, waaronder de wet-wrap, lichttherapie en andere topicale middelen dan de corticosteroiden.

 

Gerelateerde specialismen

Gerelateerde links