Glutenintolerantie (coeliakie)

Coeliakie is een intolerantie (onverdraagzaamheid) voor gluten. Gluten zijn graaneiwitten. Zij komen voor in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Haver wordt bij het malen verontreinigd met gluten.

Een gezonde dunne darm heeft aan de binnenkant een groot aantal darmplooien met daarop vingervormige uitstulpingen (zogenoemde darmvlokken of villi), die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. Bij een coeliakiepatiënt wordt het dunne darmslijmvlies door gluten beschadigd, waarbij de vlokken verdwijnen (vlokatrofie). Hierdoor kan een slechte opname van bouwstoffen uit de voeding ontstaan.

Maag-darmkanaal

Bij baby's kunnen klachten optreden bij het eerste gebruik van gluten: dat is meestal vanaf de 6e levensmaand.
Dan kan het volgende opvallen: een afbuiging van de lengtegroei, een verminderde gewichtstoename met vaak zichtbare vermagering en het ontstaan van een bolle buik. Er is vaak een verminderde eetlust en de kinderen zijn humeurig, hangerig en huilerig.

Ook is er meestal een afwijkend ontlastingpatroon met smeuïge, stinkende ontlasting, aanhoudende diarree of juist verstopping. Met daarnaast een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en/of misselijkheid. Verder kunnen in de mond aften (zweertjes) aanwezig zijn.

Laboratoriumonderzoek

Laboratoriumonderzoek laat bloedarmoede zien.

Bij oudere kinderen kunnen ook botontkalking en een vertraagde puberteitsontwikkeling aanwezig zijn. En soms zijn er huidafwijkingen (dermatitis herpetiformis) of afwijkingen aan het tandglazuur.

Contact

Glutenintolerantie (coeliakie) 
Algemeen
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Spoedplein