Liesbreuk/waterbreuk

Tijdens de zwangerschap ontstaat in een vroeg stadium in het liesgebied van het ongeboren kind (foetus) een uitstulping van het buikvlies via de buikwand (het lieskanaal). Bij jongetjes zullen hierlangs - in een latere fase - de zaadbal en de zaadstreng indalen naar de balzak (scrotum). Bij meisjes ontstaat hier een ophangband van de baarmoeder naar de grote schaamlip.

Verkleving

De uitstulping van het buikvlies verdwijnt voor de geboorte doorgaans door een zogenoemde verkleving (sluiting). Wanneer het niet helemaal verkleeft en er zich in het opengebleven gebied vocht verzamelt, is er sprake van een waterbreuk. Wanneer de verkleving van de buikvliesuitstulping helemaal achterwege blijft, is er sprake van een liesbreuk. Daarbij kan vocht of buikinhoud - zoals buikvet of darmen - in de uitstulping komen.

Liesbreuken komen vaker bij jongetjes voor dan bij meisjes, waterbreuken vrijwel uitsluitend bij jongetjes.

Weinig last

Over het algemeen hebben kinderen weinig last van deze afwijkingen. Er is wel een zichtbare bult in een of beide liezen die al of niet is weg te drukken. Soms kan dit echter gepaard gaan met pijnklachten, misselijkheid en/of braken.

In uitzonderlijke gevallen kan de buikinhoud in de breuk beklemd raken.

Operatie

Een waterbreuk boven de leeftijd van 2 jaar en een liesbreuk moeten altijd geopereerd worden. Deze operatie wordt uitgevoerd onder algehele verdoving (narcose) en gebeurt tijdens een dagopname of een korte opname van 2 nachten.

De operatie duurt 20 tot 30 minuten en gaat via een snee in de lies, die na de ingreep met oplosbare hechtingen worden gesloten. Hierover worden steristrips (smalle hechtpleisters) geplakt en een pleister.

Contact

Kinderchirurgie 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 4986

image_3006Meer informatie