Navelbreuk (buikwandbreuk)

Een navelbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of een opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling. De zwakke plek of de opening in de buikwand, heet de breukpoort. Dit kan ontstaan door aangeboren factoren zoals een vroeggeboorte.

Het kan ontstaan door een uitrekking van de buikwand en het komt vaker voor bij bepaalde rassen. Een uitrekking kan in de loop van de tijd optreden door bijvoorbeeld een toename van het lichaamsgewicht, veel persen, hoesten of vaak zwaar tillen.

Spontaan herstel

Als de navelbreuk er al bij de geboorte is, treedt meestal spontaan herstel op binnen de eerste 2 levensjaren. Er is dan ook geen sprake van een ernstige aandoening. Een beklemming van een navelbreuk op een kinderleeftijd is zeldzaam. Als na 2 jaar nog geen spontaan herstel is opgetreden, kan een operatie overwogen worden. Bij meisjes wordt hier eerder toe besluiten in verband met mogelijke problemen van de navelbreuk bij een latere zwangerschap.

Operatie

De operatie vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) en gebeurt in dagbehandeling. Via een snee in de boven- of onderrand van de navel wordt de breukpoort gesloten. Met oplosbare hechtingen wordt de huid dichtgemaakt en afgedekt met steristrips (smalle hechtpleistertjes) en een pleister.

De operatie duurt ongeveer 20 minuten.

Contact

Kinderchirurgie 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 4986

image_3006Meer informatie