Fototherapie bij Hyperbilirubinemie

Bij hyperbilirubinemie is sprake van een verhoogde concentratie aan bilirubine in het bloed. Het is een galkleurstof die bij bijna alle pasgeborenen verhoogd in het bloed aanwezig is. Dit wordt veroorzaakt doordat bij pasgeborenen het gehalte van de rode bloedcellen daalt waardoor er bilirubine vrijkomt. Deze bilirubine wordt door de lever verwerkt en via de ontlasting en urine uitgescheiden.

De concentratie van het bilirubinegehalte kan in het bloed worden bepaald. Indien de concentratie te hoog is, moet de baby behandeld worden met fototherapie.

Verschijnselen

De bilirubine dringt onder meer door in de huid, waardoor een gele kleur ontstaat. Ook het oogwit ziet geel. Soms kan de baby moeilijk wakker worden voor de voeding, valt het tijdens de voeding eerder in slaap en kan het moeite hebben om de juiste hoeveelheid te drinken. De urine kan wat donkerder van kleur zijn.

Behandeling

Als het bilirubinegehalte te hoog is, wordt lichttherapie toegepast. Deze wordt fototherapie genoemd.

Bilirubine is namelijk een stof die in de huid onder invloed van speciaal licht kan worden omgezet. Dan kan het via de urine en de ontlasting versneld uitgescheiden worden.

Gerelateerde specialismen