Insulinebehandeling

Diabetes type 1 ontstaat door een tekort aan insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose (suiker) opgenomen wordt vanuit de bloedbaan in de lichaamscellen. Daar is glucose de energiebron waarmee de cel zijn werk kan doen. Bij de behandeling van diabetes is het toedienen van insuline van levensbelang.

Insuline behandeling gebeurt door middel van inulinepen of pomptherapie.

Pentherapie

Bij pentherapie wordt insuline via een dun naaldje net onder de huid gespoten. Dagelijks wordt 2 tot 4 keer per dag insuline toegediend. De dosering is makkelijk in te stellen. Bij nieuwe patiënten wordt in principe gestart met pentherapie. In de loop van de behandeling wordt samen met het diabetesteam beoordeeld of dat goed gaat of dat eventueel pomptherapie zinvol is. 

Insulinepomptherapie

Bij insulinepomptherapie wordt via een klein  draagbaar apparaatje continue insuline geïnjecteerd.  Op ieder gewenst moment kan een extra hoeveelheid insuline worden toegediend. De pomp wordt ingeprogrammeerd met behulp van bloedsuikers en te eten koolhydraten. Pomptherapie kan veel voordelen hebben, maar het kost ook meer moeite om het goed te leren. Verder is het essentieel dat er goed met het diabetesteam wordt gecommuniceerd. Bij heel jonge kinderen kan gekozen worden om direct met pomptherapie te starten.

Contact

Diabetesteam 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000 (algemene nummer)

image_3006Meer informatie