Ooroperatie

Het merendeel van de ooroperaties betreft operaties aan trommelvlies en middenoor. Soms wordt een klein strookje haar boven en achter het oor weggeschoren. Daarna wordt de operatie meestal via een snede achter de oorschelp uitgevoerd. Ook kan er via de gehoorgang zelf geopereerd worden.

Veelal is het mogelijk tijdens eenzelfde operatie zowel een ontsteking te verwijderen als de oorzaak voor de slechthorendheid weg te nemen. In dat geval is de operatie zogenoemd sanerend én gehoorverbeterend.

Sanerende operatie

Een sanerende operatie heeft als doel een aanwezige ontsteking in het oor te verwijderen, zodat het oor kan genezen. Vaak is het bij deze ingreep nodig om niet alleen het middenoor te openen, maar ook het daarachter gelegen deel van het schedelbot.

Gehoorverbeterende operatie

Een gehoorverbeterende ooroperatie is bedoeld om het gehoor te verbeteren. Dit kan zijn door het trommelvlies te sluiten, door het herstellen van de gehoorbeenketen, of door het gedeeltelijk vervangen van de vastzittende stijgbeugel, et cetera. In sommige gevallen wordt daarbij gebruikgemaakt van kunststofmateriaal.

1 Nacht

Voor vrijwel alle ooroperaties geldt een opname van 1 nacht.

Gerelateerde specialismen

Contact

KinderKNO - Keel-Neus-Oor 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300

image_3006Meer informatie