Plaatsen van trommelvliesbuisjes

Het plaatsen van trommelvliesbuisjes is - vooral bij kinderen - een van de meest voorkomende chirurgische ingrepen in Nederland.

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor, waardoor het trommelvlies naar binnen wordt getrokken. Door de onderdruk kan het slijmvlies in het middenoor geïrriteerd raken en vocht afscheiden waardoor het middenoor gevuld raakt met vocht in plaats van met lucht.

Open verbinding

Een trommelvliesbuisje heeft als doel een open verbinding te maken tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang, zodat via het buisje lucht in het middenoor komt.

Een trommelvliesbuisje is een buisje dat meestal gemaakt is van kunststof en de grootte heeft van een 'halve luciferkop'. De doorsnede is ongeveer 1,5 mm en de lengte varieert van 3 mm tot 12 mm. Over het algemeen groeit het buisje er vanzelf weer uit  binnen een jaar.

Operatie

De ingreep vindt plaats tijdens een kortdurende, maar volledige narcose. Er wordt een kleine snede (3 mm) gemaakt in het trommelvlies. Nadat zo nodig het vocht uit het middenoor is gezogen, wordt het buisje als een boordenknoopje in het sneetje van het trommelvlies geplaatst; het ene uiteinde steekt in het middenoor, terwijl het andere uiteinde zich in de gehoorgang bevindt.

De ingreep gebeurt in Dagbehandeling: het kind mag - als alles goed gaat - dezelfde dag weer naar huis.

Contact

KinderKNO - Keel-Neus-Oor 
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 7300

image_3006Meer informatie
 

Wachttijden

Locatie Leyweg
49 dagen
Locatie Sportlaan
49 dagen
Locatie JKZ
49 dagen

Alle wachttijden.