Prednison (medicijn)

Met medicijnen is de oorzaak van reumatische aandoeningen niet weg te nemen. Wél zijn er medicijnen die deze aandoeningen rustiger kunnen maken. Deze worden reumabestrijdende medicijnen genoemd.

Na enige tijd kunnen hierdoor klachten als pijn, stijfheid en zwelling van de gewrichten afnemen. Prednison is zo'n medicijn.

Prednison werkt vaak al binnen 24 uur, soms duurt het echter langer voor het middel effect heeft op de klachten. Soms wordt prednison voor enkele weken voorgeschreven ('stootkuur'), meestal echter voor een langere periode. Helaas veroorzaakt prednison vaak bijwerkingen, vooral bij hoge doseringen.

Corticosteroïd

Prednison is een corticosteroïd: dit is een ontstekingsremmende stof. Het lichaam zelf maakt in de bijnieren ook corticosteroïden aan. Prednison heeft ongeveer dezelfde werking als de lichaamseigen corticosteroïden.

Prednison wordt meestal in de vorm van tabletten of als drankje voorgeschreven. De dosering wordt bepaald op basis van het lichaamsgewicht. Andere namen voor corticosteroïden zijn triamcinolon, hydrocortison en prednisolon.

Over het algemeen kan prednison in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruikt worden. Vertel echter altijd aan de huisarts, specialist en ook de tandarts, welke geneesmiddelen het kind gebruikt.