Thuis met een femurfractuur (breuk in bovenbeen)

Een femurfractuur is een breuk in het bovenbeen. De behandeling van een femurfractuur bestaat uit twee delen: uw kind ligt eerst ongeveer 3 weken in 'tractie' (in bed met de benen in de lucht). Jonge kinderen krijgen vervolgens een zogenoemde gipsbroek. Bij oudere kinderen volgt een operatie en/of gipsspalk.

In overleg met de arts kan uw kind, na een ziekenhuisverblijf van ongeveer 1 week, naar huis waar de behandeling wordt voortgezet. Hiervoor wordt onder meer een Transmuraal verpleegkundige ingezet die de behandeling thuis begeleidt.

Ligging en houding

De Bryant-tractie (behandeling van jonge kinderen)
In de tractie ligt uw kind met de billen vrij en met het onderlichaam loodrecht onder de katrol. Om draaien te voorkomen, is het mogelijk een dubbelgevouwen laken over de buik te spannen.
De gewichten moeten vrij hangen en meebewegen met de bewegingen. Het is belangrijk de ligging van uw kind en de gewichten regelmatig te controleren.

In principe ligt uw kind plat in bed en gebruikt dus geen kussen. Tijdens het eten of drinken mag het wel even met behulp van een schuin kussen ietsje omhoog liggen om verslikken te voorkomen.

De Russeltractie (bij oudere kinderen)
Uw kind ligt niet met beide benen in de lucht, maar met één been horizontaal (los van het bed) in een hangmatje. Bij de Russeltractie mag het hoofdeinde van het bed een stukje omhoog.

Gerelateerde specialismen