Dikke darm (Geheel; Colonoscopie)

Een colonoscopie of coloscopie is een kijkoperatie in de gehele dikke darm en het laatste deel van de dunne darm, ook wel het terminale ileum genoemd. Dit onderzoek gebeurt bij kinderen onder volledige narcose (algehele verdoving).

Uw kind wordt een dag van tevoren in het ziekenhuis opgenomen voor een darmspoeling (darmlavage). Dit is nodig om de darm 'schoon' te maken zodat de arts die de kijkoperatie doet goed de darmwand kan zien.

Maagsonde

Voor de darmspoeling wordt een maagsonde ingebracht om de darm mee te kunnen spoelen. Een maagsonde is een slangetje dat via de neus wordt ingebracht tot in de maag. Daarna wordt de darm gespoeld op de dag vóór de colonoscopie en ook óp de dag van de colonoscopie, tot enkele uren voor het onderzoek.

Als de darm goed schoon is, kan de colonoscopie worden gedaan. Een colonoscopie duurt ongeveer 30 - 45 minuten, exclusief de voorbereiding voor de narcose.

Vaak vindt tevens een duodenoscopie plaats bij verdenking van een chronische darmontsteking.

Biopten

Bij de colonoscopie worden kleine stukjes weefsel (biopten) afgenomen om onder de microscoop te kunnen bekijken. Dit doet geen pijn, ook niet als het kind weer wakker wordt.

Uitslag

Na de ingreep hoort u van de arts hoe het onderzoek is gegaan. Er wordt een (telefonische) afspraak met uw kinderarts gemaakt, voor de uitslag van het microscopisch onderzoek van de biopten.