Meting zuurgraad (pH-metrie)

Een pH-metrie is een onderzoek waarbij de zuurgraad in het onderste deel van de slokdarm gedurende ongeveer 24 uur wordt gemeten. Vanwege de duur van het onderzoek is het nodig dat uw kind 1 nacht in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Door middel van een speciale sonde (dit is een dun flexibel slangetje dat via de neus in de slokdarm wordt gebracht door een verpleegkundige) wordt vastgesteld of er teveel terugvloed (reflux) van zuur maagvocht naar de slokdarm plaatsvindt. De positie van de sonde wordt na plaatsing gecontroleerd door middel van een zogenoemde doorlichting: daarbij wordt een röntgenfoto gemaakt. De registratie van de zuurgraad gebeurt via een op de sonde aangesloten kastje.

Als de pH-metrie aansluitend aan een duodenoscopie plaatsvindt, wordt de sonde onder narcose (volledige verdoving) ingebracht.

De meting

Als de sonde op de juiste plaats zit en met behulp van een pleister is vastgezet, start de meting. Tijdens de meting wordt een lijst bijgehouden waarop onder meer de voeding wordt genoteerd. Op de lijst wordt ook vermeld welke medicijnen uw kind gebruikt of voor maag- of refluxklachten recent gebruikt heeft.

Na een meting van 20-24 uur wordt de sonde afgekoppeld. De registratie in het kastje wordt daarna in een computer uitgelezen.

De uitslag

Bij ontslag wordt een (telefonische) afspraak gemaakt met uw kinderarts. Het resultaat van de meting wordt dan met u besproken.