Kinderradiologie

De afdeling Kinderradiologie is een onderdeel van het Radiologisch Centrum van het HagaZiekenhuis. Dit centrum bestaat uit drie Radiologie afdelingen (locatie Leyweg, locatie Sportlaan en het Juliana Kinderziekenhuis) en de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

De radiologie houdt zich bezig met het opzoeken van de aard en de plaats van een ziekte, letsel of aandoening. Dit opzoeken gebeurt met behulp van röntgenstraling, magnetische velden of geluidsgolven (echografie).
De Kinderradiologie sluit met de uitleg over het onderzoek en de uitvoering ervan aan op het denken van uw kind.

Röntgenfoto's

De onderzoeken die op de afdeling Kinderradiologie plaatsvinden, zijn heel divers. Zo worden er röntgenfoto's gemaakt van bijvoorbeeld longen en het skelet.
Maar ook van maag en darmen kunnen opnames gemaakt worden met behulp van een contrastvloeistof (een wit papje). Verder vinden er blaas- en nieronderzoeken plaats bij de Kinderradiologie.

MRI-scan

De MRI-scanner is een apparaat dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven vorm, ligging en structuur van inwendige organen en weefsels weergeeft.

Echografie

Met de echografie-onderzoeken (onderzoek met behulp van geluidsgolven) zijn bijvoorbeeld niet alleen de buikorganen te beoordelen. Ook zijn de gewrichten, de hals en bij baby's de hersenen af te beelden.

CT-scan

De CT-scan is een apparaat dat m.b.v. Röntgenstralen zeer gedetailleerde opnamen van organen en weefsels kan maken.

Nucleair Onderzoek                                               

Onderzoek met behulp van een kleine hoeveelheid radioactieve stof, die in een ader (meestal in de arm) wordt toegediend. Deze radioactieve stof zendt straling uit, die met een speciale camera (de gammacamera) kan worden opgevangen.

Andere locaties HagaZiekenhuis

Voor bepaalde onderzoeken met MRI, CT of onderzoek met behulp van radioactieve injectie wordt u met uw kind doorverwezen naar de:

  • afdeling Radiologie, locatie Leyweg
  • afdeling Nucleaire Geneeskunde, locatie Leyweg

Dit wordt bij het maken van de afspraak vermeld.