Laborant Klinische Neurofysiologie

Het beroep

Om dit te lezen heb je een paar duizend zenuwcellen nodig. Die zenuwcellen vertellen je vingers dat ze deze folder vast moeten houden, zorgen er voor dat je je ogen heen en weer beweegt, dat je deze tekst ziet en bovendien begrijpt wat er staat. Alle functies in ons lichaam worden door onze hersenen en zenuwen bestuurd en zorgen er voor dat al je organen als een samenhangend geheel functioneren. Een storing in de hersenen of het zenuwstelsel kan dus grote gevolgen hebben voor het goed functioneren van ons lichaam. Maar het vaststellen van zo'n storing is vaak erg moeilijk. De prikkels die de zenuwen geven zijn immers niet te zien bij lichamelijk onderzoek en ook niet zichtbaar op röntgenfoto's of scans.

Als Laborant Klinische Neurofysiologie (KNF) doe je met geavanceerde apparatuur onderzoek naar dergelijke stoornissen in hersenen en zenuwstelsel. Daarmee geef je andere specialismen dus unieke informatie over het lichaam van de patiënt.

De techniek neemt in dit werk een belangrijke plaats in. Eén van de belangrijkste onderzoeken bij KNF is het hersenfunctie-onderzoek (EEG). Een ander belangrijk onderzoek is de Elektromyografie (EMG). Dit is een functie-onderzoek van de spieren en zenuwen. Veel van deze onderzoeken doe je op de polikliniek. Maar soms is het ook nodig dat je de hersen- en zenuwfuncties bewaakt van patiënten op de verpleegafdelingen, de Intensive Care of tijdens operaties.

Naast interesse in techniek, vind je het ook leuk om met mensen om te gaan. De onderzoeken die je uitvoert duren vaak lang en de patiënt kan gespannen en onrustig zijn. Het is dus van belang dat je je goed kunt inleven en je in staat bent patiënten gedurende het onderzoek te coachen en op hun gemak te stellen.

De opleiding en de toelatingsvoorwaarden

Om aan de opleiding laborant Klinische Neurofysiologie te mogen beginnen ben je zeventien jaar of ouder en heb je een vooropleiding op HAVO of VWO niveau, met wis- en natuurkunde. Het praktijkgedeelte van de drie jarige opleiding vindt plaats op de afdeling. Het theoretische gedeelte wordt verzorgd door de LOI Hogeschool.

Start van de opleiding

De opleiding start onregelmatig. Dit hangt af van het vrijkomen van een opleidingsplaats. Zodra de opleiding start, kun je dit lezen op onze internet site bij de vacatures.

Informatie

Wil je meer weten over dit beroep? Neem dan gerust contact op met mevrouw L. Kroone, unithoofd Klinische Neurofysiologie, telefoon (070) 210 2876.

Contact

Algemeen
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Spoedplein