Longfunctie-assistent

Het beroep

Probeer eens door een rietje een aantal keren diep in en uit te ademen. . . . . Dat valt niet mee! Ademhalen lijkt zo gewoon, maar is voor een deel van onze patiënten een hele opgave. Als longfunctie-assistent onderzoek je zelfstandig of in samenwerking met de longarts en je collega's hoe de longen van patiënten functioneren. Je meet met behulp van geavanceerde apparatuur bijvoorbeeld de longinhoud, de snelheid waarmee kan worden uitgeademd, de gevoeligheid van luchtwegen en je doet inspannings- en allergieonderzoek. Bij longfunctie-onderzoek is het belangrijk dat de patiënt actief meewerkt, zelfs als deze erg benauwd is. Veel hangt dan ook af van een juiste coaching, zodat de patiënt tijdens het onderzoek een maximale prestatie levert. Bij lange onderzoeken moet je mensen goed kunnen begeleiden en motiveren. Longfunctie-assistent is een zeer afwisselend beroep. Naast de technische kant van de onderzoeken krijg je ook met zeer verschillende patiënten te maken.

De opleiding

De opleiding tot longfunctie-assistent is een landelijk erkende HBO opleiding en duurt drie jaar. In deze periode werk je op de afdeling Longfunctie van ons ziekenhuis. Het theoretische deel van de opleiding bestaat uit diverse modules en wordt verzorgd en begeleid door de LOI Hogeschool. Je studeert dus vooral thuis. Dit vergt 10 tot 15 uur per week naast een volledige werkweek. Het praktijk gedeelte bestaat o.a uit het jaarlijks maken van een aantal praktijkopdrachten. Deze combinatie van theorie en praktijk vraagt veel inzet. Het voordeel is dat je het geleerde direct in praktijk brengt en de ervaring die je in de praktijk opdoet je helpt bij het leren van de stof. Bovendien verdien je al tijdens je opleiding een salaris. De vakken die je krijgt verschillen per leerjaar en variëren van omgangskunde tot een groot aantal blokken longfunctie-onderzoek en algemene medische kennis.

De toelatingsvoorwaarden

Om aan de opleiding te mogen beginnen ben je tenminste 17 jaar en heb je minimaal een vooropleiding op HAVO-niveau, met een aantal exacte vakken. Je beschikt over doorzettingsvermogen en omdat je veel met patiënten te maken hebt, beschik je naast technisch inzicht ook over geduld en een goed inlevingsvermogen en uiteraard vind je het leuk om met mensen te werken.

Start van de opleiding

De opleiding start onregelmatig. Dit hangt af van het vrijkomen van een opleidingsplaats. Zodra de opleiding start kun je dit lezen op onze internet site bij de vacatures.

Informatie

Voor meer informatie over dit beroep en de opleiding kun je contact opnemen met
Guus van der Meijden, afdeling Longfunctie, telefoon (070) 210 2304 of e-mail: g.vdmeyden@hagaziekenhuis.nl.

Contact

Algemeen
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Spoedplein