2018

Europese Hartklep Awareness Dag - Weet jij hoe je een hartklepziekte herkent?

04 september 2018

Eén op de acht mensen boven de 75 jaar krijgt te maken met een hartklepziekte. Door op tijd in te grijpen kunnen ernstige problemen worden voorkomen. Maar wat is een hartklepziekte precies? En hoe herken je het? Gerard Hoohenkerk, cardiochirurg van het HagaHartcentrum, legt het uit.

"Hartkleppen zorgen ervoor dat er voldoende zuurstofrijk bloed door het lichaam wordt gepompt", zegt Gerard. "Als een hartklep vernauwd raakt of lekt, kan deze niet meer goed openen en sluiten. Dat noemen we een hartklepziekte of hartklepaandoening. Het mankement heeft gevolgen voor de bloeddoorstroming. Mensen met een hartklepafwijking hebben last van kortademigheid, vermoeidheid, pijn op de borst en duizeligheid bij inspanning."

Helaas is bij veel mensen nog niet bekend wat een hartklepziekte is. Daarom is het volgens Gerard goed dat er met deEuropese Hartklep Awareness Dagmeer aandacht komt voor de ziekte.  "Hartklepafwijkingen zijn steeds beter te behandelen. Als mensen de signalen vroeg herkennen, is de kans groter dat we er iets aan kunnen doen. Dat voorkomt ernstige complicaties of zelfs overlijden. Ben je bij de huisarts vraag dan om een simpele routinecheck. Met de stethoscoop is een hartruis te horen die kan duiden op een hartklepziekte. Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn."

Hartklep Awareness

Lees het verhaal van Ton van der Snoek. Hij onderging in het HagaZiekenhuis onlangs een hartklepvervanging volgens een nieuwe operatiemethode.

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook