2018

HagaZiekenhuis geeft huisartsen inzage in patiëntendossier

22 februari 2018

Minder telefoontjes en faxen naar het ziekenhuis, minder vragen en meer duidelijkheid over de zorg aan een patiënt. Al ruim 50 huisartsen in de regio Haaglanden werken met het nieuwe gratis Zorgverlenersportaal dat het HagaZiekenhuis huisartsen aanbiedt. In het beveiligde portaal kunnen zij de gegevens van hun patiënten inzien, zoals alle labuitslagen en uitslagen van radiologisch onderzoek (ook als de huisarts niet zelf de aanvrager was). Vooral het overzicht van de labuitslagen biedt de huisarts nu complete informatie die belangrijk is bij het voorschrijven en stoppen of opnieuw doseren van medicatie.

Met het Zorgverlenersportaal is het voor verwijzers mogelijk online en 'realtime' noodzakelijke patiëntgegevens uit het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van het ziekenhuissysteem Chipsoft HiX in te zien. Hierdoor verhoogt de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg, is er minder kans op fouten en vooral meer samenwerking tussen de 1e en 2e lijn in de keten. Inzage in het portaal kan dubbele onderzoeksaanvragen (en daarmee kosten) voorkomen. Ook de zorgverzekeraars zijn blij met het nieuwe systeem.

Alle uitslagen toegankelijk

Via het Zorgverlenersportaal heeft de huisarts toegang tot de volgende gegevens (van eigen patiënten):

  • overzicht van klinische patiënten en van patiënten op de Spoedeisende Hulp;
  • patiëntinformatie: NAW-gegevens en behandelbeperking;
  • zorgmomenten: afspraken, operaties, opnames en verwijzingen van huisarts;
  • informatie uit het dossier: allergieën, conclusie en beleid, correspondentie, diagnoses en medicatie;
  • uitslagen: klinische chemie, microbiologie, nucleair lab, pathologie en radiologie.

Eerste reacties

De huisartsen die het portaal al gebruiken, zijn positief. Huisarts Mirjam Timmerman: "Het is een praktisch middel om uitslagen en afspraken terug te vinden. Dit scheelt telefoontjes en geeft duidelijkheid over de zorg van mijn patiënten in het ziekenhuis."

Waarnemend huisarts Mohamed Abdirahmam vindt het fijn dat het voor de huisartsen mogelijk is rechtstreeks, snel en op een veilige manier via het zorgverlenersportaal de medische gegevens in het ziekenhuis te raadplegen.

Huisarts Nicoline Pes zegt: "Het is heel handig dat ik laboratoriumuitslagen en radiologieverslagen kan inzien die de specialist heeft aangevraagd. Ook de pagina waar het overzicht van mijn patiënten op de Spoedeisende hulp en de kliniek staan, vind ik een handige toevoeging."

Projectleider Joke van Veen is accountmanager verwijzers in het HagaZiekenhuis. "Ik ben erg blij dat wij de huisartsen met het portaal nu nog beter kunnen faciliteren en service kunnen bieden. De huisarts hoeft niet meer te bellen om uitslagen op te vragen. En het is fijn voor de patiënt omdat de huisarts het complete overzicht heeft en daardoor dubbele onderzoeksaanvragen worden voorkomen."

Uitbreiding

De belangrijkste doelgroep voor het portaal zijn de huisartsen. Later krijgen ook verpleeghuisartsen (SOG's), verloskundigen en jeugdgezondheidsartsen toegang en mogelijk ook apothekers. Om het portaal in te kunnen zien, moeten huisartsen in het bezit zijn van een UZI-pas. Na aanmelding en controle van de gegevens krijgt de huisarts toegang tot het systeem. Na een succesvolle pilotfase zijn op dit moment 50 huisartsen aangesloten. Daarnaast hebben 32 huisartsen een uitnodiging en aanvraagformulier gekregen. Huisartsen kunnen zonder kosten gebruik maken van de dienst. Wel dient de huisarts te zorgen voor de benodigde apparatuur (computer, internetverbinding, uzi-pas).

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook