2018

Huidkankerdag: controleer je huid op verdachte plekjes

03 juni 2018

Zaterdag 2 juni was het nationale Huidkankerdag. De dermatologen van het HagaZiekenhuis lieten deze dag niet ongemerkt voorbijgaan. Geïnteresseerden konden zich laten informeren over huidkanker en een huidcheck uit laten voeren. Bij 5 van de 51 bezoekers werden verdachte huidplekjes geconstateerd. Een verontrustend hoge ‘score’, vinden de dermatologen.

"Huidkanker behoort tot de top 3 van de meest voorkomende vormen van kanker", zegt dermatoloog Mayke Houtappel die samen met haar collega-dermatologen Mirte Siemerink en Lisette de Ruiter de bezoekers tijdens de Huidkankerdag nakeek op verdachte plekjes. "Veel Nederlanders hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een vorm van huidkanker. En we zien dat aantal toenemen onder andere door de toename van het aantal ouderen. Zij zijn vanwege hun leeftijd al langer blootgesteld geweest aan de schadelijke UV-stralen van de zon. Maar ook risicogroepen zijn mensen met een licht huidtype, mensen die voor hun hobby of werk veel in de zon komen, mensen die overmatig gebruik maken van de zonnebank of patiënten die medicatie gebruiken die het immuunsysteem remmen."

Ga verstandig met zonlicht om

"De zon zorgt voor de aanmaak van vitamine D en dat is goed voor de botten", vult Mirte Siemerink aan. "Goed voor de mens, zou je zeggen. Maar voortdurendteveelzonnen en verbranding van je huid kan ook huidkanker veroorzaken. Ga daarom verstandig met zonlicht om. Vooral de voorjaarszon is heel krachtig. En omdat we door de winterperiode nog geen bescherming hebben opgebouwd kan het dus schadelijk zijn voor je huid."

Regelmatig controleren

Lisette de Ruiter: "De bezoekers waarbij we een verdacht plekje constateerden, kregen het advies naar hun eigen huisarts te gaan voor een behandelplan. Zo'n huidcheck is natuurlijk een momentopname. Een moedervlek kan altijd veranderen. Wij adviseren dan ook om de huid regelmatig te controleren. Want vroege herkenning geeft de grootste kans op genezing."

De dermatologen in ons ziekenhuis zijn als enige in de regio gespecialiseerd in de Mohs-techniek. Deze snijtechniek wordt gebruikt om de huidkanker heel nauwkeurig te verwijderen. Zij worden ondersteund door een team van specialisten in ons ziekenhuis zoals de patholoog, de analisten, verpleegkundigen en plastisch chirurg.

3 tips om je beschermen tegen de zon

  1. Kies een zonbescherming die is aangepast aan jouw huidtype. Breng dit aan voor je naar buiten gaat. Smeer regelmatig en dik genoeg, zeker bij zweten en na het zwemmen. Dit geldt ook bij waterbestendige producten.
  2. Bescherm je kinderen en jezelf met een hoed, zonnebril en UV-werende kleding. Stel kinderen jonger dan 1 jaar niet rechtstreeks bloot aan de zon.
  3. Zoek de schaduw op van bomen of een parasol. Vermijd blootstelling tussen 12.00 en 15.00 uur. Dan is de zon namelijk het hevigst. Is de schaduw kort? Dan betekent dit dat de zon sterk is.

 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook