2018

Naasten in Beeld: Ontmoetingsdag op 26 mei

23 mei 2018

Als naaste van iemand met een ziekte krijg je veel voor je kiezen. Dat wordt vaak vergeten, want de aandacht gaat vooral naar de patiënt. Het platform Naasten in Beeld* wil daarom aandacht voor naasten van patiënten en doet dat met een ontmoetingsdag op zaterdag 26 mei in Soesterberg. De focus ligt op naasten van patiënten met hart- en vaataandoeningen, want in Nederland hebben 1,4 miljoen mensen een hart- of vaatziekte. Het aantal naasten van deze patiëntengroep is een veelvoud ervan. Speciale gastspreker is onze voorzitter van Reinier Haga Groep Martin van Rijn.

Lievette de Vries werd ervaringsdeskundige toen haar man een hartaandoening kreeg. “Óns leven veranderde in één klap na de diagnose”.

Naasten hebben vaak andere vragen en zorgen dan de patiënt. Antwoorden zijn moeilijk te vinden. Naasten ondervinden net zo veel en soms zelfs meer stress dan de patiënt zelf met alle gezondheidsrisico's van dien. Onbegrip van de omgeving, verandering van rollen en toekomstplannen, onzekerheid en eenzaamheid worden door velen genoemd. Als ze al deelnemen aan sociale activiteiten is het vaak alleen. Uit lotgenotencontact wordt veel steun ervaren. Er is behoefte aan informatie en ondersteuning bij het aangaan van het open gesprek in gezin, relatie en met vrienden. Naasten in Beeld probeert aan deze behoeften tegemoet te komen met een website en ontmoetingsdag.

Gastspreker Martin van Rijn

Speciale gastspreker op deze dag is Martin van Rijn, voorzitter van de Reinier Haga Groep. "Je wilt er niet aan denken, maar vrijwel iedereen overkomt het op enig moment in zijn leven. Een dierbare wordt ziek. Ernstig ziek. Wat betekent dat voor jouw dagelijks leven? Praktisch, emotioneel? Het is belangrijk om na te denken hoe je elkaar dan kunt steunen."

Ervaringsdeskundige

Lievette de Vries is ervaringsdeskundige. Haar man heeft een erfelijke hartaandoening. "Ons leven veranderde in één klap toen hij de diagnose kreeg", vertelt Lievette. "Er speelde van alles door mijn hoofd. Zou ik mijn maatje over een paar jaar kwijt zijn? Ik hield hem de hele dag in de gaten. Door zijn vermoeidheid konden we geen verre reizen meer maken. Hij zat ineens veel thuis. Voor hem een enorme klap. Als partner voel je je vooral heel machteloos. Als ik vertelde hoe zwaar het soms was, voelde ik mij direct schuldig."

Meer informatie

Ben je geïnteresseerd? Je bent van harte welkom. Meer informatie en inschrijven: www.naasteninbeeld.nl/ontmoetingsdag/.

Plaats:          Kontakt der Kontinenten, Amersfoortsestraat 20 te Soesterberg 
Tijd:              10.00 tot 17.00 uur
Toegang:       gratis, inclusief lunch

*Naasten in Beeld is een samenwerkingsproject van zes patiëntenorganisaties: Harteraad, STIN, PAH, MPN Stichting, Harten Twee en Alzheimer Nederland.

 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook