2018

Stoptober: neem jij ook afscheid van je sigaret?

01 oktober 2018

Iedereen weet dat roken slecht is voor je gezondheid. Toch vinden veel mensen het moeilijk om de sigaretten te laten liggen. Tijdens Stoptober dagen we jou uit om de sigaretten 28 dagen te laten liggen. Ga jij de uitdaging aan? Jeroen van Exsel, longarts in het HagaZiekenhuis, legt uit waarom het nooit te laat is om te stoppen. Misschien geeft hij jou wel het laatste zetje.

Longarts Jeroen van Exsel: ´Ga jij ook de uitdaging aan om te stoppen met roken?

"De schadelijke stoffen in sigarettenrook vergroten de kans op aandoeningen zoals longkanker, hart- en vaatziekten en COPD (combinatie van chronische bronchitis en longemfyseem)", legt Jeroen uit. "Er zitten meer dan 70 verschillende kankerverwekkende stoffen in sigarettenrook, die komen via de longblaasjes in het lichaam terecht. Daarnaast kan sigarettenrook de longblaasjes zelf beschadigen waardoor longemfyseem ontstaat. Het effect van nicotine is bij de meeste mensen wel bekend. Het stofje maakt je verslaafd. Daardoor wil je steeds weer die sigaret pakken. Mensen die dagelijks meer dan 20 sigaretten roken, leven gemiddeld 13 jaar korter dan niet-rokers. Daarom een dringend advies aan iedereen: stop met roken! Binnen 28 dagen merk je al dat je minder zult hoesten en je reuk en smaak verbeteren!"

Slecht voor je hele lichaam

Roken is niet alleen slecht voor de longen, ook andere aandoeningen worden door roken veroorzaakt. Jeroen: "Rokers hebben vaker last van hoge bloeddruk en hart- en vaataandoeningen. En ze lopen een verhoogd risico op andere kankersoorten zoals keelkanker, slokdarmkanker en blaaskanker. Zwangeren die roken lopen het risico op een miskraam of vroeggeboorte. Het is ook schadelijk voor het kind. Probeer daarom van het roken af te komen, eventueel met hulp."

De campagne Stoptober is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Kijk voor meer informatie op www.stoptober.nl

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook