2018

Veere (4) loopt Aramco Beach Run voor haar te vroeg geboren broertje

05 april 2018

Op zaterdag 6 mei loopt de kleine Veere Bosch (4) de Aramco Beach Run voor haar broertje Rune. Hij werd met 28 weken en 5 dagen geboren en heeft al heel wat weken op de afdeling Neonatologie in het Juliana Kinderziekenhuis gelegen. Ook Veeres eigen leven begon op een afdeling voor te vroeg geboren baby’s.

Pas sinds kort mag Veere haar broertje knuffelen.

De Aramco Beach Run haalt geld op voor het Juliana Kinderziekenhuis (JKZ). Dit jaar gaat het geld naar de afdeling Neonatologie, de afdeling voor zieke of te vroeg geboren baby's. Het geld zal besteed worden aan de aanschaf van buidelstoelen, materialen om het de baby's zo comfortabel mogelijk te maken en ook zullen verschillende verpleegkundigen worden opgeleid tot draagdoekconsulenten.

HELLP-syndroom

De moeder van Rune en Veere, de 40-jarige Lynn Ruisendaal-Bosch, heeft met haar kinderen al heel wat tijd in het JKZ doorgebracht. "Onze dochter Veere is met 28 weken en 4 dagen geboren in het LUMC in Leiden. Ze kwam zo vroeg ter wereld omdat ik aan het HELLP-syndroom (zwangerschapsvergiftiging) leed als gevolg van een nierziekte die ik heb. Gelukkig bleek Veere een wonderprematuur, zoals de artsen zeiden. Met 30 weken mocht ze al naar het JKZ, als klein hompie van nog geen 1250 gram", vertelt Lynn vertederd. "Ook in het JKZ ontwikkelde Veere zich boven verwachting. Met 36 weken mocht ze al met sondevoeding naar huis, terwijl de meeste baby's pas rond de uitgerekende datum het ziekenhuis mogen verlaten."

Heel erg ziek

Omdat het bij Veere zo goed was gegaan, durfden Lynn en haar man Siebe nog een zwangerschap aan. Lynn: "Vanaf het begin van de zwangerschap ben ik in het ziekenhuis wekelijks gecontroleerd. Maar toen mijn nierfunctie bij 28 weken en 4 dagen opeens heel hard achteruit ging, kreeg ik de volgende dag toch nog onverwacht snel een keizersnede. Onze zoon Rune kwam terecht op de NICU, de neonatale IC-unit van het LUMC. Bij Rune traden er veel meer problemen op dan bij Veere. Hij kreeg meerdere infecties via de infuuslijnen in zijn arm en zijn navel, had een bloedtransfusie nodig en had zoals veel premature baby's een open ductus die behandeld moest worden. Uiteindelijk kreeg hij zelfs een longbloeding. Rune was heel erg ziek en we hebben 4 dagen in spanning gezeten of hij het zou overleven. Gelukkig knapte hij toen opeens hard op. Met 33 weken mocht hij verhuizen naar de post-IC-unit van het JKZ."

Lynn heeft in het JKZ veel met Veere en Rune gebuideld. Daarbij wordt de baby, met alleen een luier aan, op de blote borst van vader of moeder gelegd. "Je ziet op de monitor dat je baby meteen veel rustiger wordt van het buidelen", vertelt Lynn. "Het is ook goed voor de binding tussen ouder en kind. En als je dan uren met je baby aan het buidelen bent, is het heel fijn als je in een lekkere stoel ligt. Je kunt tenslotte niet veel bewegen met zo'n kleintje dat vastzit aan allerlei apparatuur."

Buidelen mag uren duren

Met het geld van de Aramco Beach Run wil het JKZ meer buidelstoelen aanschaffen, vertelt neonatologieverpleegkundige Babette Baart. "Als een ouder ontspannen in een goede buidelstoel ligt, ontspant de baby ook. Wij moedigen het buidelen zo veel mogelijk aan, dat mag uren duren. Maar dan moet je niet in een tuinstoel zitten; dat is zeer oncomfortabel."
Daarnaast wil de afdeling Neonatologie graag NIDCAP-spullen aanschaffen. Dit zijn kussentjes, zandzakjes en hemeltjes waardoor de zieke baby zo comfortabel en rustig mogelijk ligt.
Ook is een wens om meer collega's op te leiden tot draagdoekconsulent. Gespecialiseerd verpleegkundige en draagdoekconsulent Mariska van Lochem: "De prematuur geboren baby's horen eigenlijk nog in de baarmoeder te bewegen en de hartactie van de moeder te horen. Daarom is het heel goed voor de hechting en de ontwikkeling van het kind om de baby bij je te dragen in een draagdoek. Maar normale draagzakken zijn ongeschikt en zelfs gevaarlijk voor premature baby's. Een goede draagdoekinstructie is daarom noodzakelijk om de baby veilig bij je te kunnen dragen."

Mama delen

Lynn hoopt dat Rune over 1,5 week naar huis mag. Het gaat goed met hem; hij herstelt boven verwachting van de longbloeding. Grote zus Veere heeft haar broertje bijna nog niet mogen zien in verband met infectiegevaar. Maar ze leeft helemaal met Rune mee sinds ze hem op beelden heeft kunnen zien via de camera bij de couveuse. Lynn: "Eerst was ze boos op de baby, maar toen ze hem zág, wilde ze mama wel delen. En nu gaat ze zelfs de 1 kilometer lopen van de Aramco Beach Run, voor haar broertje en alle te vroeg geboren baby's die hun eerste weken doorbrengen in het JKZ."

Wilt u ook meelopen voor de afdeling neonatologie van het Juliana Kinderziekenhuis? Of wilt u helpen bij de op- en afbouw of het uitdelen van medailles en water? Kijk op www.aramcobeachrun.nl

 

 

Nieuwsoverzicht

januari 2018februari 2018maart 2018april 2018mei 2018juni 2018juli 2018augustus 2018september 2018oktober 2018november 2018december 2018
 

Volg ons op

  • Volg ons op Twitter
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Facebook