Geschiedenis Juliana Kinderziekenhuis 1885 – heden

Met slechts 6 bedjes en één wieg opende het Juliana Kinderziekenhuis in 1885 zijn deuren in Den Haag. De eerste vaste pleegzuster komt enkele maanden later in dienst. Later dat jaar volgt een tweede. In het oprichtingsjaar worden 52 kinderen opgenomen en ontvangt de polikliniek 650 bezoekers.

Juliana kinderziekenhuis - 1936

In 1929 opent koningin-moeder Emma het Juliana Kinderziekenhuis aan de Dr. van Welylaan in Den Haag. Omdat besmettelijke ziekten in die tijd tot de belangrijkste sterfteoorzaken behoren, staat de isolatie van zieke kinderen voorop. De inrichting van de verpleegafdelingen wordt daarom bepaald door isolatieboxen met glazen wanden.

Eind 1999 verhuist het Juliana Kinderziekenhuis naar zijn huidige locatie aan de Sportlaan, pal naast het Rode Kruis Ziekenhuis. In de loop der jaren is er veel veranderd. Het aantal bedden is enorm uitgebreid. De isolatieboxen van destijds zijn vervangen door kamers met privacy voor de kinderen en rooming-in mogelijkheden voor hun ouders. Er wordt gezinsgerichte zorg geboden.

Eén ding is in al die jaren gelijk gebleven: het uitgangspunt om het verblijf van kinderen van in principe 0 tot en met 16 jaar en hun ouders/verzorgers zo aangenaam mogelijk te maken.

Contact

Algemeen
Juliana Kinderziekenhuis

Telefoon(070) 210 0000

image_3006Meer informatie
Spoedplein